ATZN odobrio potporu za Brodotrogir

Bez autora
Sep 27 2011

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) je na svojoj 85. sjednici odobrila državnu potporu za restrukturiranje sadržanu u Programu restrukturiranja Brodotrogira kojeg je izradila tvrtka Jadranska ulaganja. Potpora u iznosu nešto višem od 2,8 milijardi kuna odobrena je za razdoblje od 1. ožujka 2006. do kraja 2016. i sastoji se subvencija, državnih jamstava, otpisa te preuzimanja dugova od strane Vlade RH. Programom su utvrđeni troškovi restrukturiranja u iznosu nešto većem od 4,6 milijarde kuna, od čega vlastiti doprinos brodogradilišta, odnosno investitora iznosi 1,8 milijarde kuna ili 40 posto. U rješenju Agencije utvrđeni su uvjeti i rokovi koji moraju biti ispunjeni tijekom provedbe programa restrukturiranja. Tako kompenzacijske mjere u obliku smanjenja proizvodnih kapaciteta iznose najmanje 15 101 CGT-a, a ukupna godišnja proizvodnja može iznositi do 54.955 CGT-a. Mjera smanjenja proizvodnih kapaciteta mora se provesti u roku od godine dana od dana potpisivanja privatizacijskog ugovora.

ATZN odobrio potporu za BrodotrogirAgencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) je na svojoj 85. sjednici odobrila državnu potporu za restrukturiranje sadržanu u Programu restrukturiranja Brodotrogira kojeg je izradila tvrtka Jadranska ulaganja, izvijestili su iz AZTN-a.

Potpora u iznosu nešto višem od 2,8 milijardi kuna odobrena je za razdoblje od 1. ožujka 2006. do kraja 2016. i sastoji se subvencija, državnih jamstava, otpisa te preuzimanja dugova od strane Vlade RH. Programom su utvrđeni troškovi restrukturiranja u iznosu nešto većem od 4,6 milijarde kuna, od čega vlastiti doprinos brodogradilišta, odnosno investitora iznosi 1,8 milijarde kuna ili 40 posto. U rješenju Agencije utvrđeni su uvjeti i rokovi koji moraju biti ispunjeni tijekom provedbe programa restrukturiranja. Tako kompenzacijske mjere u obliku smanjenja proizvodnih kapaciteta iznose najmanje 15 101 CGT-a, a ukupna godišnja proizvodnja može iznositi do 54.955 CGT-a. Mjera smanjenja proizvodnih kapaciteta mora se provesti u roku od godine dana od dana potpisivanja privatizacijskog ugovora.

Također, najkasnije u tome roku, Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva Agenciji i Europskoj komisiji, sukladno obvezama preuzetim tijekom pregovora o članstvu u EU, treba dostaviti dokaz o izvršenju mjere smanjenja proizvodnih kapaciteta Brodotrogira, a sve do kraja procesa restrukturiranja spomenutim tijelima treba dostavljati polugodišnja i godišnja izvješća o provedbi Programa restrukturiranja i to najkasnije do 15. siječnja i 15. srpnja za prethodnih šest mjeseci. Uz to, najkasnije do 30. travnja tekuće godine za prethodnu godinu, za svaku godinu trajanja razdoblja restrukturiranja Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva AZTN-u mora dostavljati i godišnja financijska izvješća Brodotrogira.

Dok traje provedba programa restrukturiranja Brodotrogir ne može dobivati druge potpore osim onih predviđenih u odobrenom programu restrukturiranja. Nova potpora za restrukturiranje ovom se poduzetniku ne može dodijeliti prije isteka roka od 10 godina od dana potpisivanja privatizacijskog ugovora.

Vijeće AZTN-a je na istoj sjednici kompaniji Croatia Airlines odobrilo potporu za sanaciju u iznosu od 57,7 milijuna dolara u svrhu podmirenja ranije preuzetih ugovornih obveza za kupnju četiri zrakoplova Airbus. Potpore za sanaciju odobrene su za razdoblje od šest mjeseci i u tom roku poduzetnik mora ili vratiti potpore ili izraditi program restrukturiranja.

Također, Agencija je odgovorila na tužbu Adris Grupe po rješenju AZTN-a kojim je utvrđeno da su Adris grupa i TDR koji je pod kontrolom Adris Grupe, u razdoblju od 15. kolovoza 2004. do 31. prosinca 2010. ograničili tržišno natjecanje zlouporabom vladajućeg položaja na mjerodavnom tržištu distribucije odnosno trgovine cigaretama u RH. Agencija je na tužbu odgovorila u zakonskom roku, smatra je neosnovanom i u cijelosti je ostala je pri navodima iz svoga rješenja. Istodobno, Agencija je nadležnom prekršajnom sudu podnijela optužni prijedlog za izricanje kazne po tom rješenju. Budući da se radi o teškoj povredi Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja predviđena kazna za zlouporabu je i do 10 posto ukupnog prihoda poduzetnika ostvarenom u godini koja je prethodila povredi Zakona na mjerodavnom tržištu, zaključuju iz AZTN-a.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik